Tableau data pre-processing met Power BI

tableauTableau is vooral een data visualisatie tool die veel wordt gebruikt voor reporting en dashboarding. Tableau kent een aantal voordelen; het kan grote hoeveelheden data aan, is gemakkelijk in gebruik, en binnen Tableau kan je (beperkt) werken met Python en R scripts.

Data pre-processing in Tableau

Tableau kent echter ook nadelen. Naast de relatief hoge kosten voor enterprise licenties en de beperkte data analyse mogelijkheden zijn de beperkte data pre-processing mogelijkheden wel het grootste nadeel van Tableau. Tableau biedt alleen joining en blending van data, en de mogelijkheid om data types te wijzigen. De externe tool Tableau Prep zou daar een oplossing voor moeten zijn, maar die is ook beperkt.

In de ideale wereld komt alle marketing en sales data ‘schoon’ binnen, maar in de echte wereld is dat helaas niet zo. Data cleansing is een onmisbare stap bij het bouwen van het datamodel voor reporting en dashboarding en/of analyses.

Power BI dataset in Tableau

Het goede nieuws is dat je voor data pre-processing nu de kracht van Power BI kunt gebruiken. Mocht je voor reporting en dashboarding liever Tableau gebruiken dan Power BI (ik kan het mij niet voorstellen 😉 ) dan kan je dus data van je verschillende bronnen (zoals Google Analytics, je email of marketing automation tool, CDP of CRM systeem) verbinden met en opschonen in Power BI, en daarin je datamodel maken. Die dataset sla je op in de Power BI Service en verbind je aan Tableau, waarin je vervolgens je reports en dashboards maakt.

Data opschonen in Power BI
Data opschonen in Power BI

Tableau connectie met Power BI

Om een verbinding te leggen tussen Tableau en je Power BI dataset maak je gebruik van een XMLA endpoint. De beschikbaarheid van XMLA endpoints in Power BI betekent dat je iedere tool die XMLA connectivity ondersteunt (dus niet alleen Tableau maar ook bijvoorbeeld DAX Studio) kunt verbinden aan je Power BI dataset. De onderstaande afbeelding zegt wat dat betreft voldoende.

power bi dataset
Power BI dataset centraal in een BI omgeving

Kort samengevat; Power BI datasets zijn nu niet alleen beschikbaar voor Power BI tools maar voor alle tools die XMLA ondersteunen, waaronder Tableau en DAX Studio. Wil je meer weten over de werking van XMLA endpoints in Power BI, lees dan hier meer daarover. In dit artikel lees je meer over het gebruik van web services connections, zoals XML, in Tableau.

Power BI en jouw data

Wil je aan de slag met Power BI voor data pre-processing, data analyses, reporting en/of dashboarding? Heb je hier vragen over? Neem dan contact met mij op. Als Power BI specialist en data analist kan ik je hierbij helpen met gericht advies en praktische ondersteuning, te beginnen met een gratis marketing en sales data advies sessie.

[inbound_button font_size=”20″ color=”#ff6600″ text_color=”#ffffff” icon=”” url=”https://www.addtofriends.nl/e-book-power-analytics/” width=”” target=”_self”]Download het gratis e-book ‘Google Analytics + Power BI = Power Analytics'[/inbound_button]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.