Hoe Business Analyse en Business Intelligence elkaar versterken

Als business analist en business intelligence (BI) specialist wordt mij wel eens gevraagd welke van deze twee ik eigenlijk ben. Oftewel, maak een keuze! In mijn ervaring versterken deze twee domeinen elkaar, en bied je als professional die beide domeinen beheerst meerwaarde op beide individuele domeinen. Dit licht ik graag toe.

Business intelligence (BI)

Business intelligence professionals ontsluiten, rapporteren en analyseren bedrijfsgegevens. Zo maken zij knelpunten en mogelijke verbeterpunten inzichtelijk. BI professionals kunnen dus vragen beantwoorden over hoe iets is gebeurd, hoe vaak het is gebeurd en waar problemen en knelpunten liggen. Zij maken hiervoor gebruik van data die is gegenereerd in huidige, bestaande processen en situaties. Kort samengevat; business intelligence professionals bieden inzicht in de huidige (‘as is’) situatie.

Business analyse

Business analisten hebben de taak om verandering en verbetering binnen een organisatie mogelijk te maken door behoeften te definiëren en oplossingen voor stakeholders te formuleren bij bijvoorbeeld het definiëren van strategie en programmadoelen, het ontwikkelen van bedrijfsarchitectuur en het ondersteunen van continue verbetering. Kort samengevat; business analisten bieden verbetering in de vorm van een toekomstige (’to be’) situatie.

Hoe business intelligence business analyse versterkt

Als business analist begin je met het definiëren van de business needs en scope en werk je deze vervolgens uit naar use cases, user story’s, processen en requirements, die na implementatie dienen te worden getest. De input hiervoor is vaak veelal kwalitatief, verzameld met behulp van onder andere interviews, brainstorms of workshops met stakeholders of enquêtes onder klanten. Kwalitatief betekent echter vaak ook subjectief. Zo kunnen bijvoorbeeld knelpunten die stakeholders aangeven een kleiner of juist groter effect hebben op processen en resultaten dan zij vertellen, verwachten of vermoeden.

Business intelligence zorgt hier voor de kwantitatieve onderbouwing van deze kwalitatieve bevindingen, bijvoorbeeld door waarden te verbinden aan stappen in een proces zoals in de onderstaande afbeelding (bron: Microsoft). Daarnaast kunnen er met de AI-mogelijkheden van BI tools zoals Power BI ook voorspellende analyses (predictive analytics) gedaan worden die helpen bij het voorspellen van de effecten van ’to be’ situaties en kunnen user story’s, processen en requirements na implementatie getest worden op basis van actuele data.

Business analyse en business intelligence

Hoe business analyse business intelligence versterkt

Als business intelligence professional word je vaak gebriefd met schetsen, mockups of prototypes van gewenste rapportages of dashboards waarvan verwacht wordt dat je die bijna reverse engineered naar BI oplossingen. Om de stakeholders binnen je organisatie de door hen gewenste inzichten efficiënt en correct aan te kunnen bieden is het bijna noodzakelijk om hiervoor use cases en user story’s te definiëren, wat weer de specialiteit van de business analist is.

Een voorbeeld: de use case “De Manager Finance checkt wekelijks de Days Sales Outstanding (DSO) rapportage” en de bijbehorende user story “Als Manager Finance wil ik de DSO ratio weten per jaar, maand, bedrijfsonderdeel, klantengroep en klant om inzicht te krijgen in de cashflow van ons bedrijf” geven je alle input die je nodig hebt voor het ontsluiten van de benodigde data, het relateren van de facts en dimensies in je datamodel en het prioriteren van je werkzaamheden. Deze use case en user story haal je bij de betreffende stakeholder (in dit voorbeeld de Manager Finance) op met behulp van de ‘elicitation’ technieken zoals interviews en brainstorms, die typisch zijn voor de gereedschapskist van de business analist.

Business analysis en business intelligence; samen sterker

Uiteraard kan je als business analist een business intelligence specialist inschakelen, en vice versa. Maar het maakt je een sterkere business analist als je BI kunt inzetten en een betere BI specialist als je je business analyse skills kunt inzetten. In beide scenario’s combineer je het beste van twee werelden om je meerwaarde voor de organisatie waarvoor je werkt verder te vergoten.

Wil jij hierover van gedachten wisselen? Neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.