Het laden van data is onderdeel van het ETL proces, wat staat voor Extract, Transform, Load. Bij grotere business of marketing intelligence projecten is het aan te raden om deze ETL processen te beschrijven omdat je dan ook moet bepalen en vastleggen welke data waar vandaan komt, hoe en waar dit bewerkt en opgeslagen wordt, hoe lang de data bewaard wordt, wanneer welke data wanneer geaggregeerd wordt, etc. Omdat we nu alleen gebruik maken van Google Analytics data en dit opslaan binnen Power BI en niet in een database of data warehouse doen we dat nu even niet.
Zodra je Power BI Desktop start zie je het startscherm. Klik hier of in het menu op ‘Gegevens ophalen’ > Meer en selecteer ‘Google Analytics’. Meld je nu aan met je Google Analytics account en klik op ‘Verbinden’. Je ziet dan een overzicht van alle Google Analytics accounts, property’s (websites of apps) en dataweergaven waar jij toegang toe hebt. Dit lijkt op de onderstaande afbeelding:
Hier selecteer je welke data je wilt laden. Laten we eens eenvoudig beginnen door de data binnen te halen van het aantal bezoeken per verkeersbron in de afgelopen 30 dagen (voordat je meer data gaat laden is het belangrijk om hoofdstuk 5 van deze handleiding te lezen). Selecteer hiervoor de metric ‘Sessions’ onder Sessions en de dimensions ‘Date’ onder Time en ‘Source / Medium’ onder Traffic Sources.
Je ziet dan een data preview wat vergelijkbaar is met de bovenstaande afbeelding. Omdat we de periode willen beperken tot de afgelopen 30 dagen moeten we in Power BI aangeven dat alleen die data geladen moet worden. Hiervoor klik je rechts onderaan het preview op ‘Gegevens transformeren’, klik je op de arrow-down in de kolom ‘Date’, kies je ‘Datumfilters’, en vul je in het datum filter scherm ‘is in de vorige 30 dagen’ in.
Je ziet in de preview nu dat alleen de aantallen bezoeken per verkeersbron per dag in de afgelopen 30 dagen zullen worden geladen. Sluit nu de Power Query Editor (dat is de naam van het onderdeel van Power BI waarin je nu bezig bent) maar laat Power BI bij het afsluiten wel de wijzigingen toepassen. Je ziet nu weer je volledig lege report editor in Power BI Desktop, waardoor het lijkt alsof het niet gelukt is. Maar schijn bedriegt! In je datamodelweergave zie je nu het onderstaande:
Gefeliciteerd, je hebt je eerste Google Analytics data query in Power BI gemaakt! Ga nu verder met hoofdstuk 5 van deze handleiding om te lezen hoe je ook andere Google Analytics data laadt, filtert, bewerkt en in je datamodel plaatst.
Wil je meer weten over het laden van Google Analytics data in Power BI, download dan hier het gratis e-book Power Analytics.