Requirements analyse is de onmisbare eerste stap in ieder ontwikkel- of veranderproject, klein en groot. Hiervoor verzamel, analyseer, specificeer en valideer ik de vereisten voor een nieuw of te wijzigen systeem, applicatie, proces, product, dashboard of rapportage. Requirements analyse voorkomt miscommunicatie en is de basis van de ontwikkeling van de oplossing.
Dit klinkt allemaal misschien wat wollig maar ik vlieg dit heel praktisch aan, in de volgende 5 stappen:
1. Requirements verzamelen
Door middel van elicitatietechnieken zoals interviews met stakeholders, brainstorm sessies, workshops, focusgroepen, procesobservaties en (online) enquêtes verzamel ik zowel de functionele requirements (de functies die de oplossing moet kunnen doen) als niet-functionele requirements (de voorwaarden waar de oplossing aan moet voldoen) die zowel de business als de stakeholders stellen. Hierbij maak ik gebruik van use cases en user story’s die beschrijven hoe gebruikers met de oplossing zullen omgaan en welke functionaliteiten zij hiervoor nodig hebben.
2. Requirements evalueren
Vervolgens evalueer ik deze requirements op haalbaarheid, consistentie en volledigheid, en zorg ervoor dat ze ‘SMART’ zijn (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden).
3. Requirements mapping
De gevalideerde requirements leg ik vast en bundel ik tot logische en consistente ‘pakketjes’ (epics) in een requirements mapping matrix, ook wel een requirements traceability matrix genoemd. Dit is niet alleen belangrijke input voor de efficiënte realisatie van de oplossing maar fungeert ook als een checklist om te voorkomen dat geen enkele requirement gemist wordt.
4. Requirements prioriteren
Sommige requirements zijn belangrijker dan andere, daarom is het nodig om de requirements te prioriteren. Deze prioritering stem ik natuurlijk altijd af met de stakeholders.
5. Requirements valideren
Als laatste toets ik de requirements bij de stakeholders om te bevestigen dat deze correct en volledig zijn. Dit doe ik meestal door middel van feedbacksessies of presentaties.
Als deze requirements analyse compleet is dan is dit de basis waarmee de ontwikkelaars van de betreffende oplossing (het systeem, de applicatie, het proces, het product, het dashboard of de rapportage) aan de slag kunnen gaan.
Wil je weten hoe ik jou en je organisatie kan helpen bij het vaststellen van requirements (voor een nieuw of te wijzigen systeem, applicatie, proces, product, dashboard of rapportage)? Neem dan contact met mij op.