Zo vind je jouw best converterende organische zoekwoorden

keyword heroSinds Google Analytics vrijwel alle organische zoekwoorden in het Zoekopdrachten rapport verbergt onder ‘other’ of ‘not provided’ is het lastig om te achterhalen welke zoekopdrachten leiden tot website bezoeken en -nog belangrijker- tot resultaten.

Natuurlijk kan je een deel van die informatie wel bij elkaar sprokkelen via Google Search Console, maar dan weet je nog niet welke zoekopdrachten hebben geleid tot welk bezoekgedrag zoals het aantal bezochte pagina’s, de bezoekduur, bounce percentage en exit percentage. En nog belangrijker, je weet ook niet welke zoekopdrachten hebben geleid tot conversies zoals aanvragen, inschrijvingen of bestellingen.

Keyword Hero

De oplossing die ik hiervoor adviseer is Keyword Hero. Keyword Hero maakt gebruik van de informatie uit Google Analytics, Google Search Console en data points uit browser extensies. Google vertelt hier zelf hoe Keyword Hero werkt.

Met behulp van machine learning wordt deze informatie verwerkt tot een (volgens Keyword Hero) nauwkeurigheid van 85%. Heel veel meer dan de 1-2% van de zoekopdrachten die Google Analytics niet onder ‘other’ of ‘not provided’ verbergt.

Keyword Hero configureren

Keyword Hero configureer je als volgt:

 1. Creëer een account op Keyword Hero met de Google account gegevens die je ook voor Google Analytics en Google Search Console gebruikt;
 2. Bepaal welk website domein en Google Analytics account, property en dataweergave (view) je wilt gebruiken voor het bekijken van de zoekwoorden;
 3. Kies je conversiedoel. Dit kan e-commerce tracking zijn of één van je eigen binnen Google Analytics ingestelde doelen (gebruik je binnen Google Analytics meerdere doelen, maak dan een geaggregeerd doel m.b.v. een regex);
 4. Koppel je Google Search Console property aan je Keyword Hero account;
 5. Maak (binnen je Keyword Hero account) een nieuwe property (een ‘mirrored account’) aan waarbinnen je zoekwoorden getoond worden. Deze property met gekoppelde view vind je later terug in je Google Analytics account;
 6. Kies je Keyword Hero abonnement. De gratis versie voldoet prima voor een kleinere website met niet meer dan 25 URL’s maar meet geen conversies, de betaalde abonnementen voor grotere websites variëren van $19–149 per maand;
 7. Selecteer in Keyword Hero bij je domein ‘Use last click attribution’ om bezoekers die die direct je webadres intypen (‘direct verkeer’) goed te kunnen onderscheiden van de bezoekers die via een zoekopdracht op je website komen;
 8. Optioneel kan je binnen Keyword Hero nog specifieke brand keywords opgeven, zoals je bedrijfs- of merknaam, om in Google Analytics onderscheid te kunnen maken tussen ‘branded’ en ‘non branded’ zoekwoorden.

Keyword Hero resultaten in Google Analytics

Keyword Hero heeft na het configureren ongeveer 24 uur nodig om de data te verwerken. Daarna vind je de organische zoekwoorden waarmee jouw website wordt bezocht in je Google Analytics account onder de property ‘Keyword Hero – [jouw website]’ en de dataweergave ‘Keyword View’ in het rapport Acquisitie > Campagnes > Organische zoekwoorden.

Dit rapport ziet er net zo uit als je andere Google Analytics acquisitie rapporten. Dus ook hier zie je de aantallen bezoekers, hun aantallen bezochte pagina’s en sessieduur, bounce- en exit-percentages, en de aantallen conversies (bij conversiedoel) of omzet (bij e-commerce), in dit geval per organisch zoekwoord.

Door gebruik te maken van secundaire en aangepaste dimensies kan je hier dimensies aan toevoegen zoals keyword position (ranking), type, topic, landingspagina, etc. Zo kan je binnen Google Analytics of BI tools zoals Power BI monitoren en analyseren met welke zoekwoorden bezoekers vanaf welke zoekmachine posities terechtkomen op welke landingspagina’s en wat dat oplevert in traffic, bezoekkwaliteit en resultaten.

Hulp nodig?

Mocht je er niet uitkomen met Keyword Hero of Google Analytics of heb je andere vraagstukken op het gebied van digital analytics of business intelligence, neem dan even contact met mij op.

 

One thought on “Zo vind je jouw best converterende organische zoekwoorden

 1. Hi Frans
  This is Max from Keyword Hero. We loved your great article about our service some time ago. In the meantime, we had a few exciting changes:
  – We updated our pricing and lowered entry level prices – our paying plans now start at 9$/month and the next level is at 49$/month
  – Our smallest plan, the “Little Hero”, remains free!
  – And, most importantly, we introduced a totally free trial phase for each of our plans (even for the largest corporate plan, and for any number of projects) – without any obligation and without the requirement to enter credit card data
  We thought this might be interesting for your readers and maybe even worth mentioning in your article – do you plan on an update?

  Best,
  Max

  P.S. Keyword Hero recently got overwhelmingly strong feedback from amazing SEO thought leaders – like Branko Kral , Luke Monaghan and Lukasz Zelezny. And not to forget Cyrus Shepard and Rand Fishkin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.