Voorkom een Google doorway page penalty

Google doorway page penaltyVorige week kondigde Google een update aan; de ‘doorway page algoritme update’. Dit is een update die veel websites kan straffen met een lagere positie in de zoekresultaten, omdat veel sites -bewust of onbewust- gebruik maken van doorway pages.

Wat zijn doorway pages?

Doorway pages zijn webpagina’s die worden gemaakt om een hoge positie in zoekmachines te behalen voor specifieke zoekopdrachten. Ze zorgen voor een slechte gebruikerservaring omdat ze naar meerdere vergelijkbare pagina’s in zoekresultaten voor gebruikers kunnen leiden, waarbij elk resultaat de gebruiker in wezen naar dezelfde bestemming brengt. Ze kunnen gebruikers ook naar tussenliggende pagina’s brengen die minder relevant zijn dan de uiteindelijke bestemming.

Bevat jouw website doorway pages?

Als het goed is ken jij je website goed genoeg om te weten welke pagina’s bedoeld zijn om goed te scoren in zoekmachines en bezoekers naar een volgende pagina door te sturen. Doorway pages dus… Mocht je er in alle eerlijkheid van overtuigd zijn dat jouw website geen doorway pages bevat, houd er dan wel rekening mee dat Google bepaalde pagina’s nog steeds kan zien als doorway pages en je daar (terecht of onterecht) een penalty voor kan geven.

Doe daarom een volledige scan van je website en stel jezelf bij de lichtste twijfel de volgende vragen om te bepalen of een pagina gezien kan worden als een doorway page:

  • is de pagina een wezenlijk onderdeel van de user experience van je website en is deze inhoudelijk waardevol voor bezoekers?
  • is de pagina een losstaand ‘eiland’ of is deze een integraal onderdeel van de structuur en/of de navigatie van de website?
  • als de pagina geen onderdeel is van de structuur en/of de navigatie, is deze dan anderszins via de website te bereiken?
  • dient de pagina als landingspagina voor bezoekers afkomstig van een specifieke campagne (AdWords, email, affiliate e.d.)?
  • dient de pagina om een goede ranking te behalen op een algemene zoekopdracht terwijl de content op de pagina specifiek is?
  • bevat de pagina (een verzameling van) content items die ook op andere plaatsen in de site gebruikt worden?

Hoe voorkom je een doorway page penalty?

Als jouw website helemaal geen doorway pages bevat, of pagina’s die als doorway page gezien kunnen worden, dan kan je nu stoppen met het lezen van dit artikel. Die kans is echter nihil. Neem daarom de volgende acties om een doorway page penalty te voorkomen:

  1. verwijder pagina’s die bewust gemaakt zijn als (SEO) doorway page en redirect de URL’s naar vergelijkbare pagina’s;
  2. voorzie landingspagina’s die gemaakt zijn voor specifieke (AdWords, email, affiliate e.d.) campagnes van een no-index metatag;
  3. voorzie pagina’s die je niet kunt missen maar wel als doorway page gezien zouden kunnen worden van unieke, relevante en non-duplicate content die waardevol is voor bezoekers i.p.v. geoptimaliseerd is voor een bepaald zoekwoord;
  4. maak de pagina’s van punt 3 onderdeel van de structuur en/of de navigatie van de website of zorg voor goede interne links.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen om te voorkomen dat jouw website geraakt wordt door een doorway page penalty van Google, neem dan contact met mij op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.