Behoud je bezoekers na de Google Penguin update

Google Penguin updateGoogle wijzigt regelmatig haar algoritmes in haar strijd tegen onnatuurlijke manipulatie van zoekresultaten. Eén daarvan is de serie Penguin updates. Hieronder lees je wat de Penguin update inhoudt en hoe je kunt voorkomen dat deze update ervoor zorgt dat je website minder bezoekers genereert.

Wat is Penguin?

Penguin is het wapen van Google in de strijd tegen onnatuurlijke manipulatie van zoekresultaten. Het grootste verschil tussen Penguin en andere updates is dat Google nu een verbeterd zelflerend systeem inzet wat gecompliceerde patronen kan ontrafelen waardoor Google spam eerder herkent. De spam waar Penguin tegen strijdt is vooral linkbuilding spam. Omdat links naar je website niet alleen bezoekers leveren maar ook belangrijk zijn voor je zoekmachineoptimalisatie doen veel site owners en SEO bureaus actief aan linkbuilding: Zij genereren links naar hun website of die van hun klanten door websites zoals startpagina’s en niet-relevante content sites te betalen voor links en advertorials, links te plaatsen in reacties op andere sites (‘comment spam’), of door netwerkjes met eigen naar elkaar verwijzende sites op te zetten (‘link farms’).

Het effect van de Penguin update

Het effect van Penguin is drieledig: ten eerste hebben de bovengenoemde vormen van linkbuilding geen zin meer. Dat is dan jammer van de tijd en kosten die je daar als site owner nog aan besteedt, maar heeft verder geen negatief effect. Het tweede mogelijke effect is dat Google je site bestraft voor de inzet van deze onnatuurlijke vormen van linkbuilding. Als je site veel hoge posities in zoekresultaten heeft verloren dan is Penguin een mogelijke oorzaak. In dat geval kan je hiervan de melding “onnatuurlijke links” of “unnatural links pointing to your site” hebben ontvangen in Google webmastertools. Het derde (en enige positieve) effect kan zijn dat jouw concurrenten door Penguin hoge posities in zoekresultaten zijn verloren waardoor jouw site ten opzichte hiervan juist is gestegen.

Wat nu te doen?

Door ‘foute’ links te wijzigen laat je Google weten dat jij hierover controle hebt en versterk je het onnatuurlijke karakter van deze links. In plaats daarvan is het voor iedere site (ook de sites die niet bestraft zijn) nu nog belangrijker om aan kwalitatieve linkbuilding te doen. Dat doe je vooral door content te creëren waar andere websites en social media gebruikers graag naar linken en die Google door de uniciteit van deze content sowieso al hoger zal ranken. Content zoals nieuws, onderzoekjes, bijzondere producten e.d. Met tools als Google Trends, Twirus en een keyword analyse onderzoek je wat populair is. Op basis hiervan creëer je passende content, zoek en vind je relevante sites met hoge autoriteit op het betreffende keyword, en benader je hen met het verzoek hiernaar te linken, en stimuleer je je fans en followers op social media dit te delen. Zorg er daarbij wel voor dat de verschillende sites verschillende zoektermen als anchor tekst gebruiken, en uiteraard de link naar jouw site niet voorzien van een ‘nofollow’ attribuut.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op.

4 thoughts on “Behoud je bezoekers na de Google Penguin update

 1. Beste Frans Jan,

  Bedankt voor dit zinvolle artikel. In het verleden heb ik inderdaad veel tijd besteed aan niet relevante linkbuilding onder de veronderstelling dat elke link een goede link was. (mits er een zekere ranking aan verbonden was) Probleem nu is, hoe raak je eventuele foute links kwijt!

  1. Beste Leo,

   Zolang je geen ‘bad links’ melding in webmastertools krijgt heb je van deze ‘foute’ links geen last en zijn ze slechts van weinig waarde. In plaats daarvan kan je je beter richten op het verkrijgen van links op goede relevante sites. Daar kunnen wij je bij helpen. Mocht je hierover meer willen weten, neem dan even contact met mij op.

 2. Mijn site is enorm gezakt. Eerst van pagina 1 naar pagina 4, pagina 6 en nu zelfs na dit weekend pagina 12. Zou je eens kunnen kijken naar mijn site en hoe dit weer op te lossen is? Ik heb de concurrentie bekeken en hun kwalitatieve backlinks bekeken en daar een link op aangevraagd, maar het lijkt alleen maar negatief uit te pakken…

 3. Om op de eerste pagina van googel te komen is een combinatie van de juiste keywords,backlinks,seo tools gebruiken en relevante intressante informatie volgens mij en de juiste keyword density gebruiken en je website aanmelden bij googel webmaster tools.
  Geen makkelijke opdracht maar je moet je er echt in verdiepen en dan kom je er wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.